sâmbătă, 14 iunie 2014

Cati mega pixeli are ochiul uman?


      V-ați gândit vreodată câți megapixeli are ochiul uman? Tehnic vorbind, întrebarea asta este total greșită, nu cred că “puterea” ochiului uman se poate măsura în MP. Dar câteodată mă întreb cam cât de puternici sunt ochii noștri în comparație cu aparatele foto.Am găsit pe net niște chestii interesante, pe care le voi împărtăși cu voi.
O cameră foto performantă are deja peste 10 megapixeli, înghesuiți pe un chip nu mai mare decât ochiul uman. Retina umană are circa 5 milioane de conuri receptoare, care ne permit să percepem culorile. Astfel, se poate spune că avem 5 megapixeli rezoluție standard. Dar ăsta e doar începutul. Există 100 de milioane de bastonașe care detectează contrastul monocrom și care ne permit să avem acuitate vizuală. Dar nici acești 105 milioane de “pixeli” nu sunt de ajuns pentru a defini ochiul uman.
Creierul nostru folosește ambii ochi pentru a compune o imagine panoramică, și pentru a putea distinge detalii extrem de fine, de exemplu două linii care sunt separate de cel puțin 0.01 grade. Un calcul arată că datorită acestui lucru, și luând în considerare câmpul uman de vedere de circa 120 de grade, rezoluția vederii noastre este de 576 de megapixeli!
Suntem însă capabili și să “citim” imagini cu o rezoluție mult mai mică, cum sunt imaginile tipărite, pe care ochiul nostru le interpretează în ansamblu, deși dacă este focusat înadins este capabil să vadă și detaliile (miile de punctulețe care alcătuiesc o imagine).
În plus, ca o curiozitate, femeile au mai multe conuri decât bărbații, fiind astfel mai capabile să distingă culoarea, pe când bărbații au mai multe bastonașe, ceea ce le permite să vadă mai bine în întuneric.
Recapitulând: 576 MP, autofocus instant, cameră foto-video permanentă, întreținere ieftină și automată, vedere tridimensională și consum infim de energie. Tehnologie veche de milioane de ani. Made in  China Heaven. Beat this, Canon!

Îmbunătăţeşte-ţi memoria cu 75% printr-o metodă foarte simplă

       Tuturor ni se mai întâmplă să uităm de o programare la doctor sau de ziua unui prieten. Astfel de mici pierderi de memorie pot fi nu numai jenante, dar şi supărătoare. Din fericire, acum oamenii de ştiinţă au găsit o rezolvare la acestă prolemă: mirosul de rosmarin poate îmbunătăţi memoria chiar şi cu 75%, susţine un nou studiu.
De mult timp, rosmarinul este asociat cu memoria şi fidelitatea, În Egiptul Antic, această plantă era folosită la nunţi şi înmormântări. Chiar şi Shakespeare îi cunoştea proprietăţile care ajută la îmbunătăţirea memoriei. În faimoasa lui opera „Hamlet”, Ophelia spune: „Uite flori de rosmarin ca să-ţi aduci aminte; te rog, iubitule, să nu mă uiţi”. 
Acum, cele mai noi cercetări indică faptul că uleiul esenţial de rosmarin îi ajută pe oamenii clinic sănătoşi să îşi amintească evenimente din trecut şi să nu uite să realizeze anumite sarcini. 
De asemenea, studiul a scos în evidenţi şi faptul că această îmbunătăţire a memoriei s-a produs indiferent de starea participanţilor , motiv pentru care oamenii de ştiinţă cred că îmbunătăţirile ar putea fi provocate de o influenţă chimică. 
Cercetătorii susţin că descoperirile au potenţialul de a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a oamenilor care suferă de pierderi de memorie asociate cu înaintarea în vârstă. 
Studii anterioare au sugerat şi că unii compuşi din rosmarin stopează producţia unor enzime ce blochează funcţionarea normală a creierului, lucru care ne ajută să fim mai alerţi, îmbunătăţindu-ne memoria pe termen lung.
În noul studiu, oamenii de ştiinţă s-au concentrat asupra memoriei prospective care implică abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmează a avea loc în viitor şi de a ţine minte să realizăm anumite sarcini în anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este critică pentru funcţionarea de zi cu zi. Ea acţionează atunci când, de exemplu, cineva trebuie să îşi amintească să trimită o felicitare sau să îşi ia tratamentul. 
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 66 de participanţi împărţiţi în două grupuri. Un grup a fost lăsat să aştepte într-o sală cu miros de rosmarin şi un altul a fost rugat să stea într-o cameră fără niciun miros. După un anumit timp de aşteptare, subiecţii au fost rugaţi să realizeze o serie teste de memorie care includeau ascunderea unor obiecte, regăsirea lor mai târziu sau alte sarcini precum cele în care voluntarii trebuiau să îşi amintească să le dea cercetătorilor un anumit obiect într-un anumit moment. 
Descoperirile au scos la iveală faptul că uleiul esenţial de rosmarin creştea cu 60 - 70 la sută şansele ca subiecţii să îşi amintească ce au de făcut în viitor. Cercetătorii au constatat că participanţii din grupul care a fost expus la mirosul de rosmarin nu numai că au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau şi un nivel mai crescut de eucalyptol, un compus din uleiul esenţial de rosmarin despre care se ştie că influenţează sistemele chimice din corp, îmbunătăţind funcţiile cerebrale. 
Aşadar, pentru a ne asigura că nu uităm cele mai importante evenimente din viaţa de zi cu zi ar trebui să purtăm cu noi o sticluţă cu ulei esenţial de rosmarin. 

vineri, 13 iunie 2014

Cat costa voma de bufnita?


Voma unei bufniţe ajunge să coste, pe un site de specialitate, chiar şi 749 de dolari. Voma vine cu ghid de utilizare, dar şi cu avertisment ca poate fi considerată dezgustătoare. Interesant este că avertismentul sună cam aşa: “bucăţile de vomă pot reprezenta imagini care s-ar putea să vă producă greaţă şi să vă aducă în situaţia de a ... vomita”.Ca orice altă pasăre, bufniţa nu are dinţi, aşa că îşi rup victimele în bucăţi, cu ajutorul ciocului, şi apoi înghit bucăţi întregi. Digestia se face într-un ritm scăzut, carnea fiind separată de oase şi alte materiale greu de digerat precum blană sau pene.
Materialele respective sunt regurgitate sub formă de snopi. Deşi cei mai mulţi dintre oameni găsesc acele snopuri dezgustătoare, există oameni de ştiinţă interesanţi de aceste produse. Snopurile sunt disecate, iar apoi analizate pentru a se stabili dieta bufniţelor.